What’s in a dream?

 

Badend in het zweet word je wakker en kijkt verschrikt om je heen. Gelukkig besef je dat je wakker bent geworden uit een enge of spannende droom. Of misschien droom je zo fijn dat je snel weer in slaap wilt vallen.

Het gebeurt best wel vaak dat we dromen en de ene keer is je droom iets intenser dan de andere. Ik droom ook best vaak. Niet elke nacht maar ik maak regelmatig van alles mee in mijn slaap. Ik sta er extra open voor omdat ik hoogsensatief ben, dan sta je open voor energie en, niet altijd gewenst, voor externe prikkels.

Een aantal jaren geleden kwam ik een indiaan tegen in Utah, Amerika die dromenvangers verkocht aan de zijkant van de weg. Mooie handgemaakte exemplaren van heel soepel leer. Hij keek me indringend aan met lieve zachtaardige ogen en zei dat deze dromenvanger mij rustiger zou maken. Ik wilde ze het liefst allemaal kopen maar koos een kleine dromenvanger van lichtbruin leer met witte veertjes en kraaltjes. Sindsdien ligt deze trouw naast mijn bed en vangt nachts mijn dromen. Ik vind dat wel een veilig idee.

Wat betekend zo’n droom nou eigenlijk? What’s in a dream? Wat er in ons onderbewustzijn gebeurd heeft mij altijd gefascineerd en eigenlijk is dat ook zo met onze dromen. Hier hebben we geen invloed op, het gaat vanzelf. Niemand weet eigenlijk precies hoe het nou komt dat we dromen. Er is niet echt een verklaring voor. Wel zijn er hele onderzoeken geweest over de thema’s die je droomt.

Tijdens de remslaap (de periode in je slaap wanneer je droomt), gebeurt er iets dat we nodig hebben om goed te kunnen blijven functioneren. Wat dit precies is, weet nog niemand  maar er zijn vier redenen om te dromen:

1. als vorm van psychotherapie

2. het bewust maken van onbewuste verlangens

3. ‘oefenen’ voor iets in de toekomst

4. het opdoen van nieuwe ideeën en het krijgen van nieuwe inzichten

 

 

Een veel voorkomende droom is ‘Vallen’. Dit kan betekenen dat je angst hebt voor een bepaalde situatie of dat je ergens geen controle over hebt. Je bent even uit je balans en je kan de situatie niet naar je hand zetten. Je valt.

Een andere veel voorkomende droom is dat je tanden uit je mond vallen. Deze heb ik nog nooit gedroomd maar het lijkt me heel bizar. Deze droom is op veel verschillende manieren uit te leggen. Je kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je geen kracht hebt, of je bent onzeker over je uiterlijk. Ook kan het zijn dat je bang bent om voor schut gezet te worden. Je droomt in feite over je angsten.

De meest schokkende is natuurlijk dat je droomt over je ex. No worries, het betekent absoluut niet dat je weer bij je ex terug wilt maar het betekend dat er iemand in je leven is die dezelfde gevoelens bij je oproept die je bij je ex ook had. Droom je bijvoorbeeld dat je ex niet meer onder ons is dan heb je hem of haar letterlijk losgelaten. Je bent er klaar mee en het is tijd om weer verder te gaan.

Eigenlijk betekend een droom voor iedereen iets anders. Het is heel persoonlijk en alleen jij kan betekenis geven aan je eigen droom. Keep on dreaming! Vind jij het leuk om van dromen de betekenis op te zoeken? Ik heb er een super website voor gevonden; www.dromeninfo.nl 

Just keep on dreaming!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.