Lazy Sunday is dus niet zo’n goed idee, of toch wel?

 

Je kent het wel, je wordt vroeg wakker op Zondagochtend, kijkt op de wekker en dan komt het gelukkige besef dat je niks hoeft en dan bedoel ik ook absoluut niks. Je draait je nog eens om en valt weer lekker in slaap. Heerlijk die lazy Sunday. Denk je, want ik heb dus gelezen dat het helemaal niet goed voor je is.

Ik las onlangs een artikel in Elle magazine dat lekker niksen op de Zondag killing is! Je denkt, omdat je de hele week druk bezig bent geweest, je voor jezelf een rustdag mag inplannen. Het liefst met ontbijt op bed en nu je er toch ligt, gelijk maar je favoriete Netflix serie aanzetten. Nou, killing dus. Er schijnt een hele studie aan gewijd te zijn en deze is gepubliceerd in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. De uitslag van deze studie is als je langer uitslaapt, je meer kans hebt op diabetes en hart- en vaatziekten. Je cholesterol word verlaagt en de vetten in je bloed verhoogt. Maar wat voor mij het meeste is bijgebleven is dat je sneller in gewicht toeneemt. Als je dat niet uit bed trommelt dan weet ik het niet meer! Dat is letterlijk een wake up call.

 

 

Doordat je langer slaapt en in bed ligt krijg je een ‘bedlag’ dat is een soort ‘jetlag’ maar dan net even anders. Je word eigenlijk extra moe. Misschien dat de term ‘Lazy Sunday’ wel erg toepasselijk is. Als je uitslaapt blijf je de hele dag lazy. Je kan wel een beetje uitslapen maar te lang werkt dus juist averechts. Studies wijzen uit dat je beter anderhalf uur langer kan slapen in het weekend dan je doordeweeks zou doen. Tel uit je winst! Schrale troost, lekker languit op de bank met je favoriete serie op Netflix, ligt net zo lekker!

Wist je trouwens dat de term ‘Lazy Sunday’ afkomstig is van een nummer van de Bitse band Small Faces? “Lazy Sunday afternoon, I’ve got no mind to worry, I close my eyes and drift away-a” Een nummer over de zorgelijkheid van de Zondagmiddag en daar houden we van.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.