Gastblog van Robin: : een 10 daagse Yoga & Meditatie retreat in Cambodja

 

Tijdens mijn reis rond de wereld die op 10 oktober 2016 op Bali begon, had ik de tijd om nieuwe dingen te proberen en extra aandacht aan mezelf te besteden. Geïnspireerd door mijn lievelingsfilm ‘Eat Pray Love’ met Julia Roberts besloot ik een yoga retreat te doen! In de film zegt zij haar baan op en vertrekt voor een jaar naar het buitenland.

Op het mooie Gili Trawagan bood zich de mogelijkheid om een yoga sessie te doen. Yoga op het witte stand tijdens zonsopgang, dat wilde ik proberen! Om 5.00 ging de wekker en stapte ik op m’n fietsje naar het strand om om 6.00 op de yoga mat te staan. Onderweg voelde ik me een eigenlijk een beetje ongemakkelijk en zat even te twijfelen om om te keren en weer lekker mijn bed in te gaan. Gezonde spanningen hebben we allemaal wel eens dacht ik, dus ik ben met goede motivatie doorgefietst. Wat was ik daar blij om! Wauw wakker worden met yoga tijdens zonsopgang, wat was dat bijzonder.

Ik begon de dag met een heerlijk gevoel.

 

 

Twee maanden later besloot ik in Sihanoukville, Cambodja een yoga & meditatie retreat van 10 dagen te doen bij de Vagabond Temple. Het was een speciaal nieuwjaars retreat om voor jezelf een nieuwe visie te ontwikkelen.

Welke richting wil ik de komende jaren op en wat wil ik bereiken? Dat waren de vragen die we hier gingen behandelen met o.a. behulp van yoga en meditatie oefeningen. Twee keer per dag hadden we een yoga les. Elke ochtend werden we om 6.00 gewekt door een gong en hadden van we 7.00-9.00 onze ochtend yoga les. Na de twee uur durende ochtendsessie stond ons een heerlijk vega ontbijtje te wachten.

 

De ochtenden verliepen in stilte, zodat je volledig op jezelf kon richten en in rust de dag kon beginnen. Pas tijdens het ontbijt mochten we weer praten. Na de lunch hadden we een tweede yoga les en elke avond hadden we een meditatie sessie.

We maakte kennis met verschillende vormen van yoga, Asana (het aannemen van verschillende poses), Prayanama (ademhalingsoefeningen), Yoga Nidra (voor ontspanning), Kundalini Yoga (speciaal voor het aannemen van een goede houding en strekken van je ruggengraat) en Karma Yoga (het verrichten van een taak in het belang van anderen en niet perse van jezelf).

 

Voor dit retreat had ik maar een handvol keren aan yoga gedaan en met mijn lange benen en weinig flexibiliteit werd 10 dagen lang twee keer per dag yoga mij soms echt te veel. Regelmatig kwam de frustratie te voorschijn. Eigenlijk is dit een ideale situatie, bij yoga draait het namelijk niet om flexibiliteit, maar om het accepteren van wat jouw lichaam op dat moment aankan.

Het is echt een vorm van meditatie, maar daar moet je wel je best voor doen. Het is belangrijk te blijven focussen op je ademhaling en de bewegingen die je maakt en je continu bewust te zijn wat er in jouw lichaam gebeurt. Dat is best lastig als je met één been op de grond staat en je andere been en armen in de lucht.

Ondanks dat ik het pittig vond om tien dagen lang meerdere keren per dag yoga te doen, merkte ik dat ik het twee weken na het retreat al begon te missen. Mijn lichaam begon weer vast te zitten en ik was veel minder ontspannen.

Toen ik weer op doorreis ging richting Australië ben ik meteen weer op zoek gegaan naar een yoga studio, waar ik nu  regelmatig kom.

De ochtend starten met yoga zorgt ervoor dat ik rustiger ben, meer energie heb en met een positieve mindset de dag begin. Ik heb altijd enorm last van mijn nek, schouders en rug maar door yoga is de spanning die ik vast hou uit mijn lichaam weg. Ik kan het echt iedereen aanbevelen! En hoe lekker is het om op een strand met het uitzicht op zee aan jezelf te werken??!

Namasté

 

Liefs, Robin

1 Reactie

  1. Rinus van der Aa
    2 februari 2017 / 08:08

    Goed verhaal Ro, eigenlijk zou iedereen dit moeten doen, en stoppen met te leven als een snel trein. Hier in Holland ga ik het zeker een keer doen. Love Papa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.