Lekker ‘Hyggen’

Bron: Instagram

 

Sorry wat zei je? Lekker Hyggen? Wat is dat nou weer??!

Zo kwam ik uit bij het boek over het geheim van de Deense lifestyle. De Denen zeggen namelijk dat zij het gelukkigste volk ter wereld zijn en zij zeggen dat dit geheim ligt in Hygge, je spreekt het uit als Huuge. Het verwijst naar gelukkig zijn in de eenvoud, momenten van samenzijn en warmte.

Nieuwsgierig als ik ben en een groot voorstander van gelukkig zijn wilde ik dat wel eens onderzoeken. Ikzelf word namelijk ook heel gelukkig van warmte want als de haardkachel aangaat begin ik te kwispelen van geluk. Hmm daar hoef je dus echt niet Deens voor te zijn dus.

Het boek Hygge is geschreven door een hippe Deense actrice, Marie Soderberg, en zij heeft heel Denemarken doorgereisd om Hygge te vinden en te onderzoeken. Zij vind dat iedereen Hygge nodig heeft in zijn leven.

Maar wat is dat nou dat Hygge?

Voordat ik aan het boek begon had ik dus echt werkelijk geen enkel idee wat dit nou was. Is het een ding? Zet je dat in de keuken voordat je gezellig gaat eten? Ik zou me ook kunnen voorstellen dat Hygge een lekker dekentje is waarmee je s ‘ avonds lekker op de bank kruipt. Nope, niks van dit alles. Hygge is een state of mind.

 

Bron: Instagram

 

Ken je die avondjes waarin je eigenlijk niks hebt gepland maar die eindigen in de allerleukste avond ever? Ken je het gevoel als je huis lekker is opgeruimd, je hoeft niks meer en je geniet van de stilte in huis met een heerlijk kopje thee?  Ken je het gevoel van een frisse slaapkamer met een schoon dekbed? Ken je het gevoel van een opgeruimd bureaublad die helemaal gezellig is dat je uren achter elkaar kan werken en er allerlei goeie dingen tot stand komen? Al deze happy gevoelens is nou Hygge.

Dat heerlijke zen gevoel waarin alles fijn en gezellig is. Postive vibes only. Dat is nou Hyggelig zijn. Je weet wel dat je dat soort momenten nooit kan forceren want je hebt niet altijd invloed op sfeer en gevoel maar je kan wel proberen altijd Hyggelig te leven. Voor een goeie sfeer in huis kan jij zelf zorgen bijvoorbeeld met een fijne geurkaars, gezellig licht en je mooiste playlist.

De Denen proberen dus, ook met dit boek, een definitie te geven aan Hygge, dat vind ik op zich wel knap want ze proberen het meetbaar te maken. Ze hebben hier zelfs recepten aan gekoppeld die Hygge zijn. Ik vind dat zelf een beetje raar, maar het gaat er dus om dat je gelukkig bent met de mooie momenten in je leven en dat je probeert zoveel mogelijk Hyggelig te zijn.

” Hygge  is een gemoedstoestand die je ervaart als je in harmonie bent met jezelf, je partner, de belastingdienst en je inwendige organen”

Tove Ditlevsen, Deens schrijver en dichter

 

Ik heb dit boek met plezier gelezen en de plaatjes bekeken waarvan de Denen zeggen dat zij hiermee het gelukkigste volk ter wereld zijn. Een beetje sceptisch ben ik wel, ik denk namelijk dat de Denen dit meetbaar hebben gemaakt door een aantal momenten te benoemen en er een stempel genaamd Hygge op hebben gedrukt. Maar in de kern ben ik het roerend met ze eens. Het geluk ligt ook echt in de kleine dingen in het leven.

Je zou het uitstekend kunnen vergelijken met onze Nederlandse gezellige ‘bakkie doen’ momenten of een ‘klein pilsje pakken’ momenten. Door die zin te zeggen roep je ook al een sfeer op. Je gaat gezellig koffie drinken of lekker biertjes drinken met een gezellige ploeg vrienden. Wij hebben daar geen woord voor nodig toch?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.