Kurkuma een echt superfood!

 

 

 

Kurkuma of geelwortel, is een Oosterse specerij en wordt het meeste gebruikt in de Aziatische en Oosterse keuken. Het is de wortel van een plant en weer familie van gember. Je kent het vast wel van de curry’s en de gele rijst. Het is niet alleen lekker het is ook nog eens super gezond! In China word dit zelfs het ” Heilige kruid” genoemd vanwege de reinigende werking ervan.

Ik kwam achter dit gele kruid doordat Rens Kroes een groot fan van kurkuma is. Ze gebruikt het regelmatig in haar gerechten en gelooft ook stellig in de medicinale werking hiervan. Maar waar is het eigenlijk allemaal goed voor? Bij het onderzoeken van dit ” heilige kruid ” ben ik er achter gekomen dat dit echt superfood is, een superknol kunnen we beter zeggen. Kurkuma word ook wel gebruikt als onderdeel in kerrie, dat komt door de oranje/gele kleur. Het is dus ook nog eens een kleurstof en wat ik niet wist is dat kurkuma nummer E-100 heeft. Niet alle E nummers zijn schadelijk dus!

Waar ik achter ben gekomen is dat Kurkuma, eigenlijk het stofje ‘Curcumine’ ( wat in Kurkuma zit ) ontstekingsremmend werkt, een hele sterke antioxidant is, antibacterieel is en giftig lijkt voor tumorcellen. Als je op Google zoekt naar onderzoeken met Kurkuma dan vind je er echt duizenden.

We kunnen deze specerij gewoon kopen in de supermarkt of reform huis maar het stofje ‘Curcumine’ zit maar een klein beetje in kurkuma. Je kan deze stof ook als supplementen krijgen om echt die hoeveelheid binnen te krijgen. We hoeven dus niet hele potten naar binnen te werken, maar als je dit regelmatig gebruikt in je gerechten dan ben je zeker niet verkeerd bezig.

Ik zal niet een heel verhaal gaan afsteken over de medische werking van kurkuma maar mocht je daar meer over willen weten dan zou ik dat echt gaan Google’n. Het belangrijkste wat ik nu wilde overbrengen is dat het een ontstekingsremmend en antioxidant specerij is wat we in de herfst goed kunnen gebruiken.

Je zou kurkuma kunnen gebruiken in je smoothie, een theelepel is voldoende, avonds in je kop thee of lekker door de rijst.

 

Golden Milk van Rens Kroes

Benodigdheden;

2 flesjes a 600 ml

blender

Ingrediënten;

1/2 tl kaneelpoeder

500 ml amandelmelk

1/2 tl kardemompoeder

2 tl honing

2 1/2 tl geelwortelpoeder

vingertopje verse gember

Bereiding; Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een lekkere melk. Schenk in de flesjes! Als je de stukjes gember niet lekker vind dan kan je hier voor in de plaats ook gemberpoeder gebruiken. 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *