Food: Wat er gebeurt in je lichaam als je een colaatje drinkt…

c5

 

Kan je je nog herinneren wanneer je voor het eerst een paar stuivers in een laagje Cola deed? Ik weet het nog goed en ik wist niet wat ik zag! Ze werden helemaal licht van kleur, net alsof er een laagje vanaf werd gebrand. Het heeft me in de jaren daarna nooit weerhouden om een colaatje te bestellen maar nu je wat beter over voeding gaat nadenken ga ik me toch afvragen wat er eigenlijk in mijn lichaam gebeurt als ik een colaatje drink.

Voor mijn werk heb ik een paar keer mogen reizen naar het buitenland en dat waren niet altijd de meest tropische bestemmingen.. Ik weet dan van tevoren ook niet waar we gaan eten en neem dus voor de zekerheid altijd een pak Sultana’s mee. You never know right? Mijn lichaam is erg gevoelig en na een paar voedselvergiftigingen heb ik mezelf moeten beloven om dat nooit meer te hoeven meemaken. Man wat ben je dan ziek zeg! Maar wat ik ook altijd bij me heb is een flesje cola. Voor mijn gevoel houd me dat scherp, reinigt het de bacteriën en houd me fris. Raar toch? Ik durf te wedden dat als jij misselijk bent je meteen een glas cola neemt, of iemand zegt het tegen je.

de grote vraag is; Wat doet cola eigenlijk met je lichaam?

Na 10 minuten: Het fosforzuur wat in je cola zit doet een mega aanslag op je tanden. Daar gaat je glazuur! Je krijgt een gigantische hoeveelheid suiker in je lichaam dat je spijsvertering op hol brengt.

Na 20 minuten: Je lever is druk bezig met al die suikers. Je zal hierdoor een heel opgejaagd gevoel hebben. Als je diabetes bent heb je op dit moment wel een probleem. Je zou op dit moment zelfs een hartaanval kunnen krijgen. Je insulinelevel in je bloed is namelijk sky high!

Na 40 minuten: Dit is de fase waarin je je prettig kunt gaan voelen omdat de de combinatie van caféïne en aspartaam ervoor zorgt dat je een verslavend pleziergevoel krijgt, wat te vergelijken is met het gebruik van cocaïne. Je pupillen zijn zelfs groter dan normaal. In je hersenen worden een aantal zaken geblokkeerd zodat je niet moe wordt.

Na 60 minuten: Het fosforzuur begint in je lichaam het calcium, magnesium en zink samen te binden in je maagdarmkanaal. Hierdoor raakt je metabolisme overbelast. Je krijgt nu vaak zin in eten. En niet in iets gezonds! Daarnaast stijgt de afgifte van calcium via je urine. Je lichaam begint vocht af te drijven en drijft hiermee ook het magnesium, zink en calcium af. Je merkt dat je alweer zin hebt in een tweede glas cola. Je kan zelfs geïrriteerd gaan raken. Je raakt op dit moment in een vicieuze cirkel.

 

dietcoke-cokeopenfattiness

 

Ook de firma Coca Cola waarschuwt dat je cola met mate moet drinken. Conclusie? Die kan jij natuurlijk wel raden, inderdaad alles met mate en ik vind een fris colaatje op zijn tijd ook echt heel lekker hoor, maar als je er even bij stil staat hoe jou lichaam daarop reageert.. Hmm nee dank u. Ik neem wel een glas water!

Het is niet voor niks een geheim recept en het is ook een bijzondere frisse smaak. Toch is wel goed om te weten wat er nou in je lichaam gebeurt! Je hebt er maar 1 en je wil er zuinig op zijn. Don’t you agree?

 

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *